Schilderenopnummers.com logo
Banner Son Blogs Penselen Schoonmaken

Penselen – Hoe moet je ze schoonmaken?

Wanneer je aan de slag bent geweest met schilderen op nummers is het na de tijd belangrijk om je penselen goed schoon te maken. Als acrylverf opdroogt in je penseel is hij daarna namelijk niet meer te gebruiken. Dit is zonde, want je wil natuurlijk niet elke keer nieuwe penselen kopen en dit is ook niet nodig. Door ze goed schoon te maken is dit ook niet nodig.

Hoe vaak schoonmaken?

Als je gebruikt maakt van acrylverf moet je penselen heel vaak schoonmaken. Dit aangezien acrylverf binnen enkele minuten volledig opdroogt in de haren van je kwast. Je kan hem daarom ook niet laten liggen om later weer met dezelfde kleur door te gaan. Penselen moeten op 3 verschillende momenten worden schoongemaakt. Namelijk:

1. Als je met een andere kleur gaat werken.

2. Als je met een andere penseel wil gaan werken.

3. Als je stopt met schilderen en alles gaat opruimen.

Hoe maak je een penseel schoon?

1. Haal eerst zoveel mogelijk verf uit het penseel met keukenpapier. Veeg vanaf het handvat naar de haren toe. Doe je het andersom dan beschadig je de haren en is je penseel daarna niet meer bruikbaar. Doe deze beweging een paar keer.

Plan Illustratieve Beschrijving Tekengebied 1

2. Doop met je penseel even in een bakje met water. Roeren of stampen is nog niet nodig. Behandel ze voorzichtig. Ga daarna nogmaals met keukenpapier over de haren heen. Houd de juiste richting aan zoals bij punt 1. Herhaal punt 2 een paar keer.

Plan Illustratieve Beschrijving Tekengebied 1 Kopie

3. Wanneer je penseel bijna geen verf meer afgeeft, kun je het allerlaatste beetje verf afspoelen in de waterbak. Je kunt ze voorzichtig tegen de bodem of zijkanten duwen, maar behandel de haren met beleid. Duw of stamp niet te hard. Droog het penseel daarna weer af met keukenpapier. 

Plan Illustratieve Beschrijving Tekengebied 1 Kopie 2

4. Lukt het door punt 3 niet om alle verf uit je penseel te krijgen, dan kun je het laatste beetje verf ook met je handen eruit spoelen. Houd het penseel onder koud / lauw water en ga voorzichtig met je vingers door de haren heen totdat ze schoon zijn. 

Plan Illustratieve Beschrijving Tekengebied 1 Kopie 3

Door bovenstaande methode aan te houden zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk water wordt verbruikt. Plus door het op deze manier te doen komt er ook minder verf in het riool terecht.

Ben ik nu klaar?

Nadat het penseel schoon is ben je nog niet klaar. Er zijn dan nog een paar belangrijke handelingen die je moet uitvoeren, zodat je de kwaliteit van je penselen behoud:

1. Nadat de haren schoon zijn, is het belangrijk het penseel nog af te drogen met keukenpapier en de haren weer in model te brengen. Dit kan heel gemakkelijk met je vingers. 

2. Daarna is het belangrijk de haren nog extra te laten drogen. Net als de haren op je hoofd zijn ze niet droog door er alleen met een handdoek overheen te gaan. Laat de penselen bij voorkeur liggend drogen. Wanneer je een penseel staand laat drogen, kan het vocht niet goed wegkomen.  

Plan Illustratieve Beschrijving Tekengebied 1 Kopie 5

3. Als de haren helemaal droog zijn, kun je de penselen opruimen. Je kan ze in een bak laten liggen of rechtop zetten in een pot. Hierbij is het wel belangrijk dat je de haren omhoog zet.

Plan Illustratieve Beschrijving Tekengebied 1 Kopie 6

TIPS

1. Hergebruik je keukenpapier

Om je penselen goed schoon te maken heb je aardig wat keukenpapier nodig, maar dit keukenpapier kun je hergebruiken. Als je het laat opdrogen en bewaard, dan kun je het de volgende keer gewoon weer gebruiken. Acrylverf droogt namelijk geheel op en geeft een volgende keer niet af. Zo kun je dus vrij lang vooruit met dezelfde rol keukenpapier en dit is beter voor het milieu.

Plan Illustratieve Beschrijving Tekengebied 1 Kopie 7

2. Pauze? Zet je penselen niet in een pot water.

Neem je even een kwartier pauze? Zet je penselen dan nooit in een pot met water met de haren omlaag. Het is misschien maar 5 minuten, maar in die korte tijd kunnen de haren al beschadigen. Maak je penselen dus altijd schoon als je ze niet meer gebruikt.  

Plan Illustratieve Beschrijving Tekengebied 1 Kopie 8

Een reactie op “Penselen – Hoe moet je ze schoonmaken?

 1. jcm grieten on

  IK jcm grieten
  maak bij elke kleurwisseling het penseel schoon met warmwater en een paar druppels bad shampoo of enig ander vloeibaar zeepmiddel
  geel chloor toilet reinigingen middelen, leg de schoon gemaakte penselen even op de verwarming en zijn weer prima herbruikbaar .
  Ik beveel wel aan om toch na enkelen malen u penselen te gebben gebruik.
  Een beter kwaliteit en ruimer maatkeuze aan te komen.
  ik schilder ook vaak wat stukken over en zeker als er nr doorkomen erg storend .
  graag had ik wat beschilderde willen showen maar om een galerie voor te houden

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.